måndag 31 maj 2010

Den blomstertid snart kommer

Sitter nu ensam på kammaren. Skolavslutningen gick av stapeln i lördags och nu kvarstår lite småpyssel fram till midsommar innan jag får några veckor semester. På torsdag-fredag denna vecka ska jag prata lite om IT i undervisningen. Jag tänkte då nämna lite vad denna kurs givit mig och självklart tips om kursen. Nu när jag sitter med förberedelserna använder jag lite av de verktyg och metoder som nämnt i denna kurs ex Pecha Kucha, prezi, bubbl.us mfl. Nu börjar jag bli van vid applikationerna så till hösten torde jag vara ganska bekväm att skapa med dem.

Parallellt med detta sitter jag med mitt lilla projekt. Det rullar på ganska bra. Jag nyttjade formulärfunktionen i Google Docs för att få in enkätsvar från lärare och elever rörande e-lärande och e-lärande i virtuella miljöer.

onsdag 26 maj 2010

Formulär i Googles Docs

Jag är nu mitt uppe i mitt lilla projekt. Jag har skapat en liten prototyp i Project Wonderland, vilken elever och lärare fått kika på. Jag har sedan skapat en enkät i Google Docs. Det är härligt med ett verktyg, där jag enkelt kan skapa ett formulär och svaren kommer direkt in i ett kalkylark med fina verktyg för visualisering av svaren.

måndag 24 maj 2010

Portfolios

Jag sitter nu som bäst med rättning av examinationsmaterial och när jag får lite tid över skissar jag på idéer inför nästa läsår. Jag har nu hittat lite dokumentation om hur man kan sammankoppla Google Apps med Moodle som vi använder.
Jag tänkte jag skulle introducera portfolios för elever till nästa år. Min tanke var att det skulle ligga helt i Google Sites. Jag har haft och har fortfarande lite tankar och frågor runt detta. Kan det uppstå situationer då svagare elever känner sig mer pressade/svaga då de ser de starkare elevernas arbeten eller blir de inspirerade till arbete? Jag vill ju inte lägga mer börda på de svagare eleverna. Bör man ha restriktioner på vilka som kan komma åt portfolion eller ska den ligga helt öppet?
Någon som har erfarenheter av nätbaserade portfolios (och kanske mer specifikt Google Sites)?

tisdag 18 maj 2010

Vem är du, vem är jag?

Jag sitter med min laptop och fortsatta lek med virtuella världar och då framförallt Project Wonderland. Det som jag nu funderar lite runt är hur och när man kan använda sig av virtuella världar och vilka möjligheter och begränsningar som finns.
Med att använda virtuella miljöer kan man ju nu skapa perfekta miljöer för rollspel. Eleverna kan om de vill få jobba med kulisser etc i ex Google SketchUp. När väl miljön är på plats sätter bara fantasin gränserna. Varför inte resa till Paris med klassen rent virtuellt? En elev kanske vill vara guide, portier, taxichaufför etc? Väl i "Paris" kan man titta på byggnader, konst och öva på enkla konversationer. Just nu är tekniken så rolig så jag nästan tappat fokus på nyttan och pedagogiken.

söndag 16 maj 2010

Alice i Underlandet

I bland blir man bara så glad. Under de sena timmarna igår fick jag en trevlig överraskning. Jag kunde använda Alice i Wonderland. Alice är ett programvara som kan vara till stöd för att lära ut programmering och objektorienterad utveckling. Vidare kunde jag nu köra vanliga applikationer i X på min linuxserver. Det innebär att jag i stort sett kan visa/använda alla applikationer som jag kör i linux för att involvera dem i min virtuella värld i Project Wonderland. Undrar vad man kommer möta härnäst? Undrar hur Eliot ( JEliot ) kommer att fungera? JEliot har ju färdiga kopplingar till moodle, som jag använder i nästan alla mina kurser.

fredag 14 maj 2010

Mitt andra jag

Mitt andra jag börjar ta form. Jag har nu lekt och undersökt hur man kan använda sig av Project Wonderland i undervisning. Resultatet av mina lekar är att jag börjar få klart med hur jag vill utveckla detta som projekt i denna kurs. Jag kan så här långt konstatera att Wonderland erbjuder mig fler möjligheter än e-möten via dimdim.com och likannde applikationer. Jag har också märkt att alla de funktioner som implementeras i dagens smartboards, kan jag få i min lilla virtuella lilla värld. Om det dåliga vädret består över helgen kommer det säkert bli lite modellerande i SketchUp så jag får mer detaljer och byggnader till min lilla värld. Är detta ett modernt dockhus måntro? Känns nästan som det...

tisdag 11 maj 2010

Varje lektion - ny föreställning

Jag har nu kikat och undersökt vad en smartboard skulle ge mig som lärare. Jag har den inställningen att varje lektion är en ny föreställning och att den ska vara unik för den aktuella undervisningsgruppen. Med den inställningen faller idéen med att förbereda material som kan visas. Ska jag ha en demo eller presentation tycker jag att det fungerar bra med en enkel projektor. Man kan i och för sig spara det som man ev ritar på tavlan. Det kan vara skönt att bara ladda upp bilderna på webbplattformen, men kommer då eleverna i längden vara lite slöare när jag gör mina "Kurt-Olsson-bilder" med tillhörande förklaringar och gester? Det jag upplever nu är att de verkligen är med i mitt ritande och att de gör enkla skisser/anteckningar själva. Kommer de sluta med det när de vet att det snart finns på webben? Jag brukar vara såld på olika tekniska lösningar, men i detta fall är jag skeptisk. Ska kanske tillägga att vi fortfarande kör på svarta tavlor med kritor istället för whiteboards. Det är skönt att vara lite konservativ ibland ;)

måndag 3 maj 2010

Tillgänglig för vem?

Jag har under den föregående veckan funderat och studerat lite olika tekniker för att använda sig av digitala lärobjekt speciellt i mobiltelefoner. Frågorna som kommer upp är fler. De flesta rör själva teknikvalet. Hur ska man kunna använda sig av digitala lärobjekt i mobilen om inte alla eleverna/kursdeltagare har en mobil och om de har en klarar den kraven på operativsystem och programvara? Med den flora jag har sett den senaste veckan så tror jag tyvärr inte så mycket på mobilen som en plattform för lärande i större grupper, men däremot för enskilda individer, som har en mobil som klarar de grundläggande kraven.
Det andra som sticker ut i diskussionen med mig själv är lärarens arbetstider. För att få ut det mesta av digitala lärobjekt och olika lärsystem krävs det att läraren/handledaren är mer aktiv på tider utanför skolans schema. Hur ska denna fråga hanteras parallellt med diskussioner om lärares arbetstider. Jag själv har en semestertjänst med 40h/v på arbetsplatsen. Förutom den tiden tillbringar jag ofta ett par timmar varje kväll för stöd/handledning till elever via olika typer av chatt, läroplattformar etc.